Tallinna vanalinna 3D-mudel sai valmis

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vanalinna 3D-mudeli koduleht
Tallinna vanalinna 3D-mudeli koduleht Foto: Internet

Täna esitleti uut Tallinna vanalinna 3D-mudelit, mille abil võib näha reaalmaailmas leiduvaid linnaruumi objekte – elamuid, kirikuid, restorane, hotelle, aga ka keskaegset linnamüüri ja -torne.

Internetis saab seda vaadata kodulehel 3d.tallinn.ee, laadides arvutisse vajaliku programmi.

Mudeli loomisel pöörati suurt rõhku vanalinna hoonete detailide edasiandmisele.

Lisaks leiab veebirakendusest nii kuulamiseks kui ka lugemiseks huvitavaid jutte hoonete ajaloost ja arhitektuurist, vaatamiseks vanaaegseid fotosid, kvaliteetseid panoraamfotosid ja palju muud.


Tegemist on küllaltki ressursimahuka rakendusega, mis ei pruugi väiksema jõudlusega arvutis tööle hakatagi. Kui 3D-mudeli kasutamisega peaksid probleemid tekkima, siis soovitasid linnaametnikud lihtsalt hiljem uuesti proovida, sest eriti just esimestel tundidel võib rakenduse vastu suur huvi olla.

Asja mahukus ja mõningane aeglus on muuhulgas tingitud detailirohkusest. Linnaplaneerimisameti geomaatikateenistuse direktori Kristel Lelov-Brossardi sõnul on vähemalt 150 maailma linnal oma virtuaalne 3D-mudel. Kuid sellist varianti, kus iga maja fassaadiga on võimalik kolmemõõtmelisel kujul tutvuda, teistel ilmselt ei ole.

Vanalinna 3D-mudel viidi ellu Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eestvedamisel ning Euroopa Liidu struktuurfondide rahastusel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles