Revisjon: veebilehe arendamise raha läks Pealinna ja Stolitsa laialiveoks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehe Stolitsa reklaam trammil.
Ajalehe Stolitsa reklaam trammil. Foto: Peeter Langovits

Talllinna volikogu revisjonikomisjon leidis linna 2009. ja 2010. aasta reservfondide kasutust analüüsides, et linnakantselei kasutas veebilehe arendamiseks eraldatud raha hoopis Pealinna ja Stolitsa linnaelanikele postkastidesse vedamiseks.

Tallinna linnavalitsus eraldas 2009. aasta 3. detsembril oma reservist 600 000 krooni Tallinna veebilehe arendamise kulude katteks. Selle korralduse juurde on aga lisatud hoopis Ekspress Posti kullerteenuse arved kokku summas 591 600 krooni, mis ei ole kuidagi seotud veebilehe tootmisega. «Kontrollijad on seisukohal, et antud eraldist ei ole kasutatud sihipäraselt,» tõdes revisjonikomisjon.

Tallinna linnakantselei revisjonikomisjoni sellise arvamusega ei nõustunud ja rõhutas, et raha kasutati sihipäraselt, «kuna 2009. aasta eelarves ei olnud ette nähtud rahalisi vahendeid uudisteportaali loomiseks veebilehe laiendusena ja selle pidamiseks. Täiendavad vahendid olid vajalikud, et kompenseerida juba tehtud kulutused vahendite arvel, mis olid ette nähtud ajalehtede Pealinn ja Stolitsa tootmiseks ja levitamiseks,» selgitas linnasekretär Toomas Sepp revisjonikomisjonile saadetud kirjas.

«Sellele on viidatud ka linnavalitsuse korralduse seletuskirjas. Samuti ei ole õige siduda kulutusi ajalehtede Pealinn ja Stolitsa kojukandega, sest eelarves ei ole seesugust rida ehk fondi,» rõhutas ka Raepress.

Samas jättis Raepress vastamata Postimehe täiendavatele küsimustele, millist veebilehe arendust selle raha eest tehti, kas veebilehe arenduse kohta on linnakantseleil samuti kuluaruanded olemas ja miks neid ei esitatud rahaeralduse korraldusele.

2009. aastal toimusid kohalikud valimised ning näiteks valimiste nädalal (oktoobri keskel) avaldati muidu korra nädalas ilmuvat Pealinna erakorraliselt kaks korda – nii esmaspäeval kui reedel. Esmaspäevases Pealinnas (12.10.2009) ilmus muu hulgas üle kahe lehekülje linnapea Edgar Savisaare intervjuu, samas mahus kirjeldati Tallinna abilinnapeade huvisid ja hobisid ning pikalt anti ülevaade ka praeguse linnavalitsuse saavutustest. Reedeses lehes (16. oktoobril) ilmus ühe külje suurusena Keskerakonna valimismanifest, lisaks rünnati juhtkirjas Keskerakonna suuremaid konkurente ning kiideti uudislugudes linnavõimu pingutusi. Tollal leidsid nii poliitikud kui ajakirjanduseetika nõunik Tarmu Tammerk, et üha kasvava eelarvega linnameediat kasutati avalikult Keskerakonna valimisreklaamiks.

Rodu teisigi eksimusi

Revisjonikomisjon tegi märkusi teistegi reservfondi kasutamisel tehtud eksimuste kohta. Mitmete eraldiste kohta polnud näiteks taotlusi, hinnapakkumisi või aruandeid, mis lisati hiljem kontrolli ajal.

Linnavalitsus oli reservfondist eraldanud 1,9 miljonit krooni ülelinnalisele teavituskampaaniale lähenevate valimiste teemal ning tasunud summasid mitmele raadio- ja telefirmale, ent puudusid lepingud ja kalkulatsioonid. Linnakantselei selgitas, et ringhäälingu spetsiifikast tulenevalt tõlgendatakse lepinguna reklaamklippide eetriplaani, mõned lepingud ja eetrikinnitused lisati hiljem.

Kontrollijad leidsid ka, et juristide liidu Tallinna Üliõpilaste Õigusbüroo tegevuse toetamine 60 000 krooniga oleks pidanud kajastuma linnaeelarves, sest see pole erakorraline sündmus. Linnakantselei selgituste järgi lisatigi 2010. aastal need kulutused linnaeelarvesse.

Kesklinna valitsus aga oli oma reservist eraldanud mitmeid toetusi ürituste korraldamiseks, sageli oli nende eraldiste juurest aga puudu kas taotlus, kuluarved, lepingud, aruanne või muud olulist. Kontrolli käigus esitati osa puuduolevatest dokumentidest, ent need olid digiallkirjastatud tagantjärele. «Kontrollijad on seisukohal, et raha kasutati sihipäraselt, kuid dokumentide vormistamise osas ei ole järgitud kehtestatud korda,» märkis revisjonikomisjon.

Kristiine linnaosavalitsus oli läbi viinud noortele infopäeva hasartmängusõltuvuse ennetamiseks, mis esialgu pidi toimuma noortekeskuses, kuid hiljem tõsteti Keskerakonna Kristiine piirkonna büroosse. Vaadates seminari esinejaid ja osavõtjaid jõudsid kontrollijad seisukohale, et «Keskerakonna büroo ruumides (valdavalt) keskerakonna liikmete poolt korraldatava ürituse rahastamine linnaosa reservfondist ei vasta heale tavale.»

Samuti oli Kristiine linnaosa valitsus kasutanud oma esindajate Aserbaidžaani lähetamiseks reservfondi raha, kuid kontrollijad leiavad, et need kulud oleks pidanud tulema linnaosa eelarvest.

Ka Pirita linnaosa valitsuse korraldatud vabariigi aastapäeva kontserdid on muutunud juba iga-aastaseks ürituseks, mistõttu leidis komisjon, et needki kulutused tuleks lisada linnaosa eelarvesse, mitte eraldada nendeks raha reservist, nagu linnaosa oli teinud nii 2009. kui 2010. aastal.

Põhja-Tallinna valitsus oli reservist eraldanud 61 500 krooni töötute aktiviseerimiskeskusele vajalike töövahendite soetamiseks ning ligi 286 000 krooni linnaosavalitsuse hoone fassaadi remondiks. Neidki kulutusi oleks kontrollijate hinnangul saanud ette planeerida eelarvesse. Paari rahaeraldise korralduse juures polnud aruandeid või lepinguid.

Kokkuvõttes soovitas volikogu revisjonikomisjon asutustel edaspidi nõuda toetuste saajatelt korrektselt kõiki dokumente ning tagada, et reservfondi raha ei kasutataks iga-aastaste ürituste rahastamiseks. Linnavalitsusel soovitati töötada välja ühtsed alused näidisvormide kasutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles