Visioonikonverents: Helsingi kõrval tuleks arvestada ka Peterburiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsingist ja Tallinnast võib saada kaksiklinn.
Helsingist ja Tallinnast võib saada kaksiklinn. Foto: SCANPIX

Eile toimunud kaheksandal Tallinna visioonikonverentsil arutlesid arvamusliidrid ka selle üle, kas Tallinnast võiks koos Helsingiga saada kaksiklinn või peaks Tallinn jääma omaette mõnusaks oaasiks.

Kaksiklinnast on juba ammu räägitud. Saja aasta pärast võiks olla valminud tunnel Tallinna ja Helsingi vahel ning kiirrongiga saaks sõita otse Berliini. Üle lahe tööl käimine on tavaline, palju eestlasi elab pidevalt Helsingis ning soomlasi Tallinnas. Talsingi on muutunud Läänemeremaade tähtsaks arengukeskuseks, pakkudes konkurentsi Stockholmile ja Peterburile. Linnaehitus ja -kujundus on selgelt kohandunud sellele uuele rollile.

Omaette oaas tähendab seda, et Tallinn püüab areneda iseseisvalt rahvusriigi pealinnana. Linn on vältinud sattumast suurte inimvoogude keskpunkti, säilitades siiski külgetõmbavuse. Üleilmsest majanduslikust võidujooksust on pigem kõrvale jäädud, Tallinna väärtuseks on kujunenud rahulik ja roheline elukorraldus.

Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd mainis, et peale Helsingi peab kindlasti arvestama ka St. Peterburgi. Kolm linna moodustaksid koos ühtse ning ligitõmbava majandus- ja kultuuriruumi.

Jüri Kuuskemaa sõnul ei ole mõtet muretseda, sest umbes 30 000 aasta pärast on maapind niipalju tõusnud, et Soome lahte enam pole ning Tallinn ja Helsingi on paratamatult kokku sulanud. Lähemale tulevikule mõeldes pooldas ta aga tunneli ehitamist lahe alla.

Aalto ülikoolis Soomes doktoriõppes linnaplaneerimisega tegelev Kristi Grišakov ütles konverentsil välja mõtte, et kaksiklinna mõiste ei ole kõige õnnestunum, sest nii Tallinn kui Helsingi peavad säilitama omanäolisuse. Päris ühtesulamist vähemalt välises plaanis ei tohiks juhtuda.

Öeldi välja ka niisugune mõte, et omaette oaas ei pole parim idee, sest üleilmastuvas maailmas vajab Tallinn kindlasti liitlast, kelleks võiks olla Helsingi. Talsingi projekti arendamine juba käib, sest tehakse tunneli rajamise võimalikkuse uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles