Ekspert: Tallinnas tehakse liiga palju lühikesi autosõite

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ummik Tartu maanteel enne Ülemiste liiklussõlme
Ummik Tartu maanteel enne Ülemiste liiklussõlme Foto: Peeter Langovits / Postimees

«Meil tehakse väga palju lühikesi ja põhjendamatuid autosõite, kuigi võiks kasutada hoopis ühistransporti, jalgratast või lihtsalt kõndida,»ütles TTÜ doktorant Marek Rannala ajalehele Pealinn.

TTÜ logistikainstituudi doktorandi Marek Rannala sõnul tehakse meil väga palju lühikesi ja põhjendamatuid autosõite, kuigi võiks kasutada hoopis ühistransporti, jalgratast või lihtsalt kõndida. «Parkimistasu tõttu kolib üha rohkem ärisid ära äärelinna ostukeskustesse, kuhu inimeste meelest on hea autoga ette sõita – n-ö uksest ukseni. Samas ei anta endale aru, et seal ostukeskuse sees võidakse kilomeetreid maha käia,» ütles Rannala ajalehele Pealinna antud intervjuus. «Autode kasutamine on tohutult ebaefektiivne. Sageli kasutame me autot vaid paar tundi ööpäevas, ülejäänud aja seisab see kasutult ja võtab ära tohutult linnaruumi.»

 Näiteks on rahvusvaheliselt levinud seisukoht, et iga auto vajab linnas kaheksat parkimiskohta, millest ta korraga kasutab ju vaid ühte. «Häda on selles, et parkimisega pitsitamise mõju jääb piiratuks. Me võime tõsta parkimistasud kui tahes kõrgeks, osa inimeste jaoks jääb ukse eest ukse ette sõitmine elukvaliteedi näitajaks ja nad on valmis selle eest maksma, paraku mõtlemata selle peale, et nii halvendavad nad oma tervist,» rääkis Rannala. «Südalinnas autoga liikumine tuleks viia miinimumini, kuid see eeldab ka üldiste hoiakute, valikute muutust. Olen ise Stockholmis elanud ja seal ei tule kellelgi pähegi kesklinna autoga minna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles