Noor töötu muusik: teenin Hiiumaal 35 eurot kuus

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mõni aeg tagasi pöördus Tallinncity poole noor vabakutseline muusik Indrek Liit, kes tahtis oma viljatuid püüdlusi muusikamaailmas miskit korda saata meiega jagada. Ühtlasi avas Indrek veidi videoloos oma elus toimunut ning edastas palve neile, kes võiksid teda aidata.

14. novembril kirjutas Indrek Tallinncityle nii: «Mul on mure. Olen viimasel ajal aastaid vabakutseline muusik olnud ja natuke siin-seal tööl saanud käia. Kümne aasta jooksul on paar töökuulutust olnud, kus muusikut otsitakse. Seega olen ise pidanud enda asju ajama pidevalt.

«Töötan 8 tundi päevas 5 päeva nädalas nagu ikka. Aga tulemused on naeruväärsed, sest ei soovita kontsertidel käia ja projektidele on õeldud pidevalt «ei» või siis «maksa ise reklaam ja saalid kinni, siis tee» jne.»

«Olen 30-aastane ja 21 aastat muusikaga tegelenud, aukirjadega tunnustatud muusik, aga enamikul on sellest ükskõik. Mul ei ole kodugi, elan vanemate juures ja söön nende arvelt. Kas tõesti pean kraavikaevajaks hakkama ja kraavikaevaja hakaku muusikuks?»

Täna hommikul saime Indrekuga kokku Tallinna vanalinna restoranis Dominic, kus mees varem õhtuti restorani külalistele tasu eest klaverit mängimas käis. Viimase kuu püüdis eraklike kommetega Indrek elada oma kodukohas - Hiiumaal.

Tagantjärele ütleb Indrek, et seal läks vabakutselise muusikuna tuluteenimisplaan küllap kõige õnnetumal kombel vett vedama. Tallinnas seevastu õnnestus parimatel kuudel taskusse pista 500 ja enamgi eurot, kuid elu pealinnas on palju kallim, tõdeb Indrek.

Indrek avaldas Tallinncityle ka oma iidoli või eeskuju, kelleks on kahtlemata Arvo Pärt. Kuna noor muusik on õppinud muusika komponeerimist, siis on tal plaan tulevikus kirjutada klassikalist muusikat ja kunagi saada ühele poole ka päris oma sümfooniaga.

Plaanid on suured, kuid muusikuelu reaalsus on hoopis karmim - sissetulek nii pisku, et võlad näivad selle kõrval üüratult kõrged.

Indrek on loonud ka teooria, mida nimetab Heliaastaks. Selle infoga on ta avanud ka veebisaidi, kust saab täpsemalt lugeda, mis on Heliaasta. Lehelt leiab ka Indreku kontaktid, juhuks kui keegi tunneb tarvidust noore muusikuga ühendust saada. Heliaasta teooria kinnituseks rääkis Indrek intervjuus loo, kuidas tal ühel korral torm ära hoida õnnestus.

Lähemalt vaata videointervjuust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles