Lapsevanemad saavad nutitelefoniga ülevaate lasteaias toimuvast

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tallinncity.ee lugeja

Tallinna vanalinnas tegutsev Vanalinna Lasteaed osaleb uudses äpiloomise pilootprojektis, mis lihtsustab õpetajatel laste arengut puudutavat info kogumist ja hoidmist. Lastevanemad saavad omakorda sel moel detailse ülevaate lasteaias toimuvast ja oma lapse edusammudest.

Äpp on spetsiaalselt lasteaedadele mõeldud internetikeskkonnas töötav dokumentatsioonisüsteem, mida saab kasutada nii laua- kui tahvelarvutite, aga ka nutitelefonide kaudu.

Arendatav äpp koosneb kolmest valdkonnast. Esimene on virtuaalne portfoolio kaust, kuhu saab koguda lapse arengut puudutavat infot fotode ja neile lisatud tekstide kujul. Teine on arenguvaatluse dokumentatsioon, mis sisaldab erinevaid elektroonilisi vaatluspoognaid (nt. keele arengu kohta), mille täitmine on tänu one-touchliigutusvõimalusele lihtne ja kiire. Kolmas osa võimaldab märkmete tegemist lapse kohta.

Vanalinna Lasteaia juhataja Marika Sõrmus-Aasa sõnul on äppi eesmärk muuta õpetaja tööd lapse arengu dokumenteerimisel mugavamaks ja tõhusamaks. «Elektrooniline infohoidla sisaldab lapse ja tema arengut puudutavat infot kogu lasteaias veedetud aja kohta. See info on alati ligipääsetav ja süsteemselt organiseeritud ning õpetaja ei pea enam andmete kogumisel lehitsema mitut riiulis asuvat kausta,» selgitas Marika Sõrmus-Aas.

Hetkel käib kibekiire ettevalmistustöö, et Vanalinna Lasteaia lapsevanemad saaksid uue aasta alguses spetsiaalse vanemate äppi kaudu ka projektiga liituda. Esialgu võimaldab äpp jälgida lasteaias toimunut iga lapse isikliku virtuaalse portfoolio kausta kaudu, kus asuvad lisainfoga varustatud fotod lapse igapäevaste tegemiste kohta. Alates 2014. aasta suvest saab vanemate äppi kaudu jälgida ka lasteaia infotahvlit. Sellele lisaks on vanematel võimalus edastada infot lasteaiale, näiteks lapse haigestumise korral.

Programmi arendajaks on saksa firma Ergovia, kellel on enam kui kümne aasta pikkune kogemus haridusalaste arvutiprogrammide loomisel ja nõustamisel. Koostöö Eesti lasteaiaga sai teoks, kuna Ergoviale teeb kaastööd Eesti päritolu Triinu Buchloh, kes igapäevaselt peab Saksamaal õpetajaametit.

Triinu Buchloh sõnul on Ergovia jaoks koostöö Vanalinna Lasteaiaga huvitav kogemus ja natuke nagu tulevikku vaatamine. «Eesti õpetajatel ja lastevanematel on e-keskkonda positiivne suhtumine, sellega ollakse harjunud tänu näiteks e-koolile. Saksamaa pedagoogid ja lapsevanemad suhtuvad äppindusse veel skeptiliselt ja suure eelarvamusega, kuna e-keskkonna kasutamine haridusvaldkonnas on veel lapsekingades,» lisas ta.

Ergovia äpiarendustöö toimub ühe Euroopa Liidu poolt toetatud projekti raames, millesse on hetkel kaasatud lasteaiad Saksamaalt, Sveitsist ja Eestist. Programmi loojad on pannud erilist rõhku andmekaitsele. Hetkel taotleb firma Saksa Andmekaitse Kvaliteedimärki, mis vastab maailma kõige rangematele andmekaitse nõuetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles