Laine Randjärv esitles raamatut Thatcherist: «Naisel pole poliitikas lihtne!»

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toompeal Riigikogu konverentsisaalis esitleti kolmapäeval Riigikogu asespiikri Laine Randjärve koostatud raamatut «Margaret Thatcher. Kõned ja intervjuud», mis ilmus kirjastuselt SE&JS.

Randjärve sõnul sai kogumik teoks koostöös Margaret Thatcheri fondiga, mille ajaloolane Chris Collins ka ulatuslikust materjalist tekste valida aitas. «Seda materjali oli väga palju. Siin on üldpoliitilisi tekste, Euroopa Liidust, kohalikest omavalitsustest jm,» rääkis Randjärv.

«Kõik see, mida ta on aastate jooksul rääkinud, on aktuaalne ka praegu,» leidis Randjärv. «Möödunud sajandi kuuekümnendatel pidas Thatcher kõne «Mis on lahti poliitikaga?» ja kui hakkasin seda teksti taas lugeda, kriipsutasin alla peaaegu kõik -  tundus nii asja- ja ajakohane,» sõnas Randjärv. «See on selline kõnede ja intervjuude kogum, kust igaüks leiab selle kvintessentsi, mis on kohane just talle. See peaks kõnetama ka meespoliitikuid, mitte ainult naisi.»

Mida võiks Thatcherilt õppida? «Seda, et pole läbikukkumisi, on vaid õppetunnid, nii meestele kui naistele tipp-poliitikas,» vastas raamatu koostaja. «Olles Raudne Leedi osata olla samal ajal ka paindlik, see on suur õnnestumine. Soovitan kõigil kolleegidel seda raamatut nagu õpikut lugeda,» sõnas ta. «Tahaksin väga olla tema moodi, tunnistan ausalt.»

Randjärv rääkis esitusel ka naistest poliitikas. «Naistel pole poliitikas lihtne,» nentis ta. «Ütlen ausalt, et tunnen end Brüsselis käies paremini. Eestil palju kasvuruumi,» ütles ta.

Ettevõtja Olga Aasav lubas kinkida teose ettevõtlikele Rotary daamidele. «Mulle meeldib Thatcheri ütlus: kui tahate, et keegi midagi räägiks, pöörduge meeste poole. Kui aga soovite, et midagi ära tehtaks, paluge naisi,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles