IRLi poliitik läheb Tallinna jäätmeveosüsteemi vastu kohtusse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõenäoliselt hakkab Tallinna kesklinnas varsti prügi vedama praegu Põhja-Tallinnas tegutsev firma Ekovir.
Tõenäoliselt hakkab Tallinna kesklinnas varsti prügi vedama praegu Põhja-Tallinnas tegutsev firma Ekovir. Foto: Küllike Rooväli

Koduomanike Liit otsib koduomanikku, keda kohtus esindades oleks võimalik Tallinna linna kaheastmelise jäätmekäitlussüsteemi hinnad kohtus vaidlustada.


Liidu peasekretär Priit Värk väidab end esindavat koduomanikke. Aga samas ta alles otsib inimesi, kelle nimel kohtusse minna. Põhja-Tallinnas juba toimiv ja Kesklinnas peatselt käivituv kaheosaline jäätmeveosüsteem alandab veidi prügiveo hindu.

Seda hinda püüabki vaidlustada IRLi liikmena ka linnavolikokku kuuluv Värk, kes otsib mõnda Kesklinna elanikku, kes on valmis enda jäätmeveolepingu näite põhjal tegema hagiavaldust Tallinna linna vastu. Kõik kohtukulud lubab liit hüvitada.

Tallinna keskkonnaameti jäätmehoolde osakonna juhataja Kertu Tiitso sõnul oleks loogiline samm, et Omanike Keskliit pöördub järgmisena kohtusse jäätmeveofirmade vastu, kes osutavad sama teenust kõrgema hinnaga, kui Tallinna Jäätmekeskus.

Liit leiab nimelt, et hind peaks olema veel tükk maad odavam. «Ühest küljest on prügimajanduses astutud suur samm õiges suunas ja Tallinna kesklinnas kehtima hakanud prügiveohinnad tähendavad elanikele ca 20 protsenti väiksemaid arveid. Teisest küljest, kui hinnakomponente analüüsima hakata, siis arusaamatul kombel koguni umbes 40 protsenti prügiarvest läheb linnale administratiivkuludeks ehk vahendustasuks,» lausus Värk.

Ta lisas, et tulevikus peaks asi käima ikkagi nii, et kohalik omavalitsus ei seisa jäätmevedaja ja elanike vahel, vaid lepingud sõlmitakse otse. Sellele plaanile loodab ta tuge ka riigikogu keskkonnakomisjonist, kus suurte jäätmefirmade lobi on üsna edukas olnud.

Tiitso ongi kindel, et tegemist on jäätmefirmade käepikendusega. «Tegelikkuses võideldakse ju hinnalanguse vastu. Põhja-Tallinna piirkonnas jäätmeveo teenustasud juba langesid. Jäätmevedajad teevad riigikogus jäätmeseaduse muutmiseks lobi ja kaasavad selleks nüüd koduomanikke. Sama artikkel samade numbritega avaldati juba märtsis 2013,» lausus Tiitso.

«Prügiveo arved on umbes 2-5 eurot kuus. Samas kütte ja elektri eest tuleb kuus maksta 150-200 eurot. Riigis võimulolev partei tegeleb pseudoprobleemiga selle asemel, et võidelda kütte ja elektri hindade tõusu vastu,» lisas ta.

Tiitso sõnul juhindutakse jäätmeveo teenustasu suuruse kindlaksmääramisel jäätmete liigist, kogusest, omadustest, jäätmeveo teenindussagedusest ning teistest asjaoludest, mis oluliselt mõjutavad käitlemise maksumust. «Omanike Keskliidu poolt toodud marginaali arvestuse metoodika on vale ja see ei arvesta kõiki asjaolusid. Teenustasu peab katma sealhulgas liigiti sorteeritud ja tasuta üleantavate jäätmetega seotud kulud,» märkis Tiitso.

«Mõned inimesed räägivad, et prügi on toore ja ettevõtjad peaksid seda inimestelt kokku ostma. Näidake mulle kedagi, kes ostab!» lisas ta.

«Annan volikogus ka selleteemalise arupärimise sisse ja küsin, kuhu täpselt läheb 40 protsenti summast, mida elanikud linnale prügiveo eest maksavad. Ja tahaksin saada pisut põhjalikumat vastust, kui et see ongi teenustasu, mis kulub inimeste palkadeks ja süsteemi ülalpidamiseks. Sest see on ikkagi küllalt suur osa arvest,» lausus Värk.
 

Ta kinnitas, et tema tegevuse eesmärk ei ole Tallinna praegusele jäätmeveosüsteemile takistusi teha. «Kohtuskäigu tulemusena läheksid hinnad paremal juhul veel odavamaks, halvemal juhul jääksid samaks,» kinnitas ta.

«Sellega, et Iru jäätmepõletustehas alustas tööd, läksid jäätmekäitluse hinnad oluliselt odavamaks. Linnavalitsus aga püüab jätta muljet, nagu see oleks nende tubli töö tulemus, et uue turuletulija tõttu hinnad langesid,» ütles Värk ning lisas, et ei pea mingil juhul õigeks olukorda, kus linnavalitsus vahendab elanikele prügiveo teenust ja selle eest raha võtab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles