Iidsed kultusekivid viiakse lennuväljalt muuseumi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna linn annab ilmselt nõusoleku Tallinna Lennujaama territooriumil asuva kolme kaitsealuse kultusekivi teisaldamiseks, sest need jäävad lennuvälja laiendusele ette.


Lennujaam on taotlenud seda seetõttu, et kivid jäävad ette lennujaama lennuliiklusala arendusprojektis planeeritavatele rajatistele. Tulenevalt rahvusvahelistest lennundusnõuetest peab lennuraja ümber olema 150 meetri laiune takistustevaba ohutusala.

Kaks väiksemat kultusekivi viiakse Tartu maantee äärde rajatava lennujaamade muuseumi alale, kõige suuremat kivi nihutatakse vaid nii palju, kui hädapärast tarvis. Tallinna linnaarheoloogi Toomas Tamla sõnul ei vaata muinsuskaitse mälestiste teisaldamisele hea pilguga, aga vajadusel tuleb erandeid siiski teha.

«Aga kui teisaldamise vajadus on otseselt lennuohutusega seotud, siis tuleb niisugust asja võimaldada. Kindlasti tuleb see ala enne ehituse alustamist veel arheoloogiliselt läbi uurida ja enne põhjalikke kaevamisi ei tohi sinna midagi rajada,» lausus Tamla. Mälestiste registri andmetel pärinevad kultusekivid I aastatuhandest enne Kristust.

«Osad kultusekivid lubas muinsuskaitse meil ära tõsta, osad kivid ei sega kedagi. Kõiki neid kive me austame ja jälgime hoolega, et ükski neist kahjustada ei saaks,» kinnitas Tallinna Lennujaama juhatuse liige Erik Sakkov.

Väiksemad kivid viiakse tema sõnul tulevase lennujaamade muuseumi juurde. Alles rajatav muuseum käsitleb lennujaamade ajalugu Eestis ning see on plaanitud lennujaama alale. «Kui sõita mööda Tartu maanteed linnast välja, siis vasakul pool üsna tee ääres on lennuvälja territooriumil üks väike paekivist hoone. Seda on juba natuke korrastatud ja sellesse hoonesse tulevad need eksponaadid, mis kardavad vihma ja lund. Maja ümber saab olema päris suur ala vabaõhueksponaatidega ja sinna me toimetame ka need kivid,» rääkis Sakkov.

Muuseumi avamiseni võib minna veel kaks aastat või rohkemgi. «Me ei ole sellega eriti kaugele jõudnud, sest asja teevad lennujaamas töötavad inimesed hobi korras, soovides näidata kogu siinset ajalugu. Lennujaam on juba 76aastane, tema ajalugu on pikk,» selgitas Sakkov.

Muuseumi sissepääs saab olema otse Tartu maanteelt ja muuseumi ala eraldatakse lennuvälja territooriumist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles