Toidu- ja riideabi vedeleb äravisatuna metsa all

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi maantee lähedal vedelevad tee ääres suurtes hunnikutes kasutatud riided, majatarbed ja toiduained, milles võib ära tunda Euroopa Liidu toiduabi.

Viljandi maanteelt loomade hoiupaika viiv Karuse tänav on tänav vaid nime poolest. Tegelikult on tegemist metsa vahel kulgeva teega, mille äärde varemgi prügi on poetatud. «Siia ikka tuuakse prügikoormaid. Aga õnneks Nõmme linnaosavalitsus on tubli ja on alati kõik ära koristanud,» ütles loomade hoiupaiga juhataja Larissa Kozõreva.

Praegu metsa all vedelevad prügihunnikud aga ei ole tavaline ehituspraht. Seal vedeleb hunnikute viisi nii laste kui täiskasvanute riideid. Samuti toiduaineid – näiteks kummalised tuubid kirjaga «Kaviar» ning kastide kaupa lastetoitu. On muidki võõramaiste kirjadega konserve ja isegi salateid. Prügi hulgas on ka ravimeid, prille ja mänguasju. Jääb mulje, nagu oleks humanitaarabi vedav veok ümber läinud.

Päris palju on ka jahupakke kirjaga «Euroopa Liidu abi. Toode on ette nähtud tasuta jagamiseks. Euroopa Liidus enim puudustkannatavate toetusprogramm 2012. Programmi koordineerija on PRIA.»

Mupo pressiesindaja Meeli Hunt kinnitas eile õhtul Tallinncityle, et nende patrull käis kohal ja fikseeris olukorra. Muud polnud õhtupimeduses võimalik teha ning täna tegeldakse asjaga edasi.

Nõmme linnaosavalitsuse pressiesindaja Jukko Nooni sõnul on tegu kahetsusväärse juhtumiga. «Metsa alla sokutatud prügi eripärast lähtuvalt on meil ilmselt teada, milliselt aadressilt on see sinna toodud ja andsime selle info edasi mupole. Tellisime kaks konteinerit, täna-homme koristame selle ära. Kui õnnestub kindlalt tõendada, kes prügi metsa alla viis, ootab risustajat rahatrahv ning linnaosavalitsus nõuab sisse ka koristamiskulud,» lausus Nooni.

Alguses kahtlustasid ametnikud, et prügi võis metsa alla sattuda sel viisil, et üks kinnistuomanik tõstis talle kuuluvalt pinnalt välja seal elanud majandusraskustes suure pere. Perekonnale on tänaseks küll uus eluase leitud, kuid nende asjad jäid vanasse elukohta maha. Kahtlustati, et majaperemees otsustas üürnikest maha jäänud kraamist vabaneda selle metsa alla viimise teel.

Õhtuks on asjasse nii palju selgust saadud, et toidu- ja riideabi on ilmselt ära visanud ikkagi abisaajad ise. Kuna neil endal aga puuduvad võimalused nii suurt hulka asju metsa alla vedada, siis pidi neid keegi aitama. Tallinncityle teadaolevalt praegu selle «aitaja» isiku kindlakstegemise ja tema süü tõestamisega tegeldaksegi. Kui see õnnestub, siis saab temalt sisse nõuda prügi koristamise kulud, mis on linnaosavalitsuse teatel umbes 170 eurot. Samuti ootab teda ees trahv.

Kui aga metsaaluse reostamises jääb süüdi niigi sotsiaalabist elatuv perekond, siis on linnaametnikud kummalise valiku ees. Prügi loodusesse viimise eest on võimalik küll trahvida, kuid selle trahvi peaks ilmselt tasuma linnaosavalitsuse sotsiaalosakond, sest nende püsikliendil selleks ilmselt raha poleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles