Kesklinnas läheb prügivedu uuest aastast odavamaks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõenäoliselt hakkab Tallinna kesklinnas varsti prügi vedama praegu Põhja-Tallinnas tegutsev firma Ekovir.
Tõenäoliselt hakkab Tallinna kesklinnas varsti prügi vedama praegu Põhja-Tallinnas tegutsev firma Ekovir. Foto: Küllike Rooväli

Linnavalitsus kinnitab oma tänasel istungil korraldatud jäätmeveo hinnad Tallinna jäätmeveopiirkonnas nr 9, ehk kogu Kesklinna linnaosas, välja arvatud vanalinn.


Erineva suurusega jäätmekonteinerite puhul on hinnamuutus erinev, kuid laias laastus peaks konteineri tühjendamise hind vähenema vähemalt 20 protsenti. Uuendusena tuleb kinnistuomanikel sõlmida leping mitte mõne jäätmeveofirmaga, vaid linnale kuuluva jäätmekeskusega.

Jäätmekeskus on osa Tallinna kaheastmelisest jäätmeveosüsteemist, kus jäätmevedaja ja jäätmekäitleja leitakse eraldi riigihangetega. Elanikele vahendab jäätmeveo teenust aga linnale kuuluv jäätmekeskus. Esimesena võeti selline süsteem kasutusele Põhja-Tallinna kahes jäätmeveo piirkonnas. Peatselt hakkavad asjad samamoodi käima ka kesklinnas.

«Põhja-Tallinnas see mudel ju töötab. Inimesed on klientidena rahul, sest prügiveo hind on alla läinud. Ja keskus oma tööga ilusti hakkama saanud. Põhja-Tallinnas ei olnud start küll kõige parem, kuid praegu on seal kõik hästi korraldatud,» lausus abilinnapea Arvo Sarapuu.

Jäätmeveo konkursi võitnud OÜ Ekovir alustas Põhja-Tallinnas jäätmevedu tänavu märtsis ning alguses läks Tallinna jäätmeturule sisenenud Kohtla-Järve firmal asi üle kivide ja kändude. Prügiautode juhid ei tundnud linna, ei leidnud konteinereid üles ja ei tühjendanud neid õigeaegselt. Esimestel päevadel kuhjusid nii mõnegi sealse kortermaja juurde suured prügihunnikud, kuid hiljem saadi töökorraldus paika.

Esialgseid ebamugavusi leevendasid jäätmeveo odavam hind ning kõikvõimalike lisateenuste hinna kontrolli all hoidmine. «Nüüd läheme jäätmekeskusega edasi ja korraldame lähiajal ka kesklinna jäätmeveo samade põhimõtete järgi ümber. Nii peaks ka kesklinnas prügivedu 20-30 protsenti odavamaks minema. Ja vedaja ei ole enam huvitatud tühisõitude tegemisest ja nende eest raha kasseerimisest, nagu varem,» lausus Sarapuu.

«Kuna kesklinn on suur ja keeruline piirkond, siis me valmistame kõik hästi põhjalikult ette ja uus vedaja saab hakata seal teenust osutama siis, kui me oleme veendunud, et ta leiab kõik aadressid üles ja oskab igale jäätmekonteinerile ligi pääseda. Et enam ei korduks sellist jama, nagu Põhja-Tallinnas alguses oli,» ütles abilinnapea. Tõenäoliselt hakkavad uued kinnad kehtima tuleva aasta 1. jaanuarist.

Praegu veab kesklinnas jäätmeid valdavalt RagnSells, mis jätkas teenuse osutamist pärast seda, kui korraldatud jäätmeveo leping läbi sai. RagnSells pakub kesklinna elanikele ka tasuta pakendite äravedu pakendikotiga. See teenus ei ole jäätmehoolde osakonna juhataja Kertu Tiitso sõnul seotud korraldatud jäätmeveoga ning peaks ka uue prügivedaja tööleasumisel jätkuma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles