Kodres: pole mõtet nutta selle üle, et EKA kilomeeter eemale kolib

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krista Kodres
Krista Kodres Foto: Peeter Langovits

Kunstiakadeemia professor ja nõukogu liige Krista Kodres rääkis ETV saates «Vabariigi kodanikud», et Eesti Kunstiakadeemia (EKA) hoone puhul on kahju sellele pühendatud ajast, millest hoolimata kogu protsess siiski «õhku lendas».

«Tuleb õppida milliste ootuste ja teadmistega tuleb sellisesse protsessi minna,» kommenteeris Kodres EKA uue hoone ehitamist, «ja EKA-l selliseid teadmisi ei olnud.»

Saates arutleti selle üle kuivõrd oluline on kultuurikeskuste paiknemine linnaruumi keskmes. «Mina näen probleemina seda, et kunsti ja kultuuri ei saa Eestis rohkem marginaliseerida, see peab olema peatänaval olemas,» ütles Tartu Ülikooli meediauuringute dotsent Maarja Lõhmus ning lisas, et koht, mis on kuulunud kultuurile ja kunstile, peaks ka kultuurile ja kunstile jääma.

Kodrese sõnul ei ole mõtet nutta selle üle, et EKA läheb kilomeeter eemale SUVA sukavabriku hoonesse. «Ma olen ka nõus ideega, et kesklinnas peaks kultuur olema,» ütles Kodres, «kas EKA või millegi muu näol, on iseaasi küsimus.»

Filmimees Artur Talvik ütles saates, et uue koha üle halamise asemel peaks analüüsima kogu protsessi – mis täpselt toimus ning mis edasi toimuma hakkab.

Eesti Kunstiakadeemia ja Riigi Kinnisvara Aktsiaselts (RKAS) sõlmisid möödunud nädalal koostöölepingu, mis sätestab poolte kohustused omandamaks Tallinnas Kotzebue tänav 1/Põhja pst 7 asuv ajalooline vabrikuhoone eesmärgiga rajada sinna kaasaegne arhitektuuri-, disaini- ja kunstiülikool. Õppetegevusega soovitakse uues asukohas alustada 2016. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles