Bussipeatuse ümbertõstmine kahekordistas piletihinda

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõigu bussipeatus toodi 40 meetrit 78aastase Ivo Nõgisto kodule lähemale, selle eest aga kasvas piletihind peaaegu kahekordseks.
Mõigu bussipeatus toodi 40 meetrit 78aastase Ivo Nõgisto kodule lähemale, selle eest aga kasvas piletihind peaaegu kahekordseks. Foto: Andres Haabu

Mõigu elanikke tabas Tartu maantee rekonstrueerimise käigus ebameeldiv üllatus, sest kodust linna sõitmisel muutus bussipileti hind kahekordseks.


«Linna poole mineva bussi peatust liigutati tee-ehituse ajal mitu korda ühest kohast teise ja lõpuks nihutati ta vanast asukohast mõnikümmend meetrit siiapoole, ehk linnast kaugemale. Aga siin sõidavad Samati bussid, mille kassaaparaadid programmeeritud mitte peatuste, vaid meetrite põhiselt. Ja selle tõttu, et peatus toodi umbes 40 meetrit linnast kaugemale, tekkis selline olukord, et piletihind pole enam 80 senti, nagu varem, vaid 1.50,» rääkis Mõigus elav Ivo Nõgisto.

Ta selgitas, et bussides on kassaaparaadiga ühendatud GPSid ja seetõttu tulebki Mõigu elanikel nüüd linnasõidu eest topelthinda maksta. «Pooled bussijuhid on inimlikud. Nad ei anna kohe piletit, vaid sõidavad natuke edasi ja müüvad pileti alles siis, kui hind on jälle 80 senti. Aga mõned irvitavad ja viskavad need sõitjad välja, kes topelthinda ei maksa,» lausus Nõgisto.

Eriline jõhkard olevat olnud bussijuht, kes sõitis 11. septembril kell 11.09 väljunud 135. liini bussiga, kes ähvardas Nõgisto abikaasat ja nõudis pileti eest 1.50. Nõgisto helistas Tallinna transpordiametisse, lootes et see probleem on lihtsalt lahendatav. «Aga sealt öeldi, et need bussid pole üldse nende asi ja Mõigus käib ka Tallinna tasuta buss nr 2 ja ametnik soovitas sõita sellega. Aga selle bussi peatus on meie maja juurest vähemalt kilomeetri kaugusel. Ja see buss teenindab üldiselt Rae valla inimesi, Mõigu omadel pole sellest suurt kasu,» rääkis Nõgisto. Ta on 78aastane ning tal on vaid üks kops, nii et ka kodust 50 meetri kaugusel asuvasse Samati bussi peatusse kõndimine on tema jaoks paras pingutus.

Nõgisto sõnul on Mõigus teisigi vanemas eas inimesi, kes ei jõua bussisõidu eest topelthinda maksta ning kelle tervis ei kannata kilomeetrist kõndimist bussi nr 2 peatusse. «See ei tohiks ju suur kunst olla need aparaadid ümber programmeerida. Kui buss linnast tuleb, siis bussijuht võtab raha mitte teepikkuse, vaid peatuse järgi. Teises suunas sõitmise eest topelthinda võtta on täiesti kuritahtlik,» arvas Nõgisto.

Bussifirma AS Samat transpordikorraldaja Valdur Kuuskla ütles Postimehele, et Mõigu pileti topelthind on ettevõttele uudiseks ning kui selline viga on juhtunud, siis parandatakse see kindlasti kiiresti ära. «Mõigus peaks asi olema ikka nii, et linnast Mõiku maksab pilet 80 senti ja sealt linna samuti 80 ja rohkem ei tohiks selle eest keegi raha küsida,» ütles Valdur Kuuskla.

Ta kinnitas, et kui asjad on kuidagi teistmoodi, siis võtab ettevõte kindlasti midagi ette. Bussijuht tema sõnul piletihinda määrata ei saa, kassaaparaat annab selle talle GPSi alusel ette.

«Kui inimesed oleksid sellest meile teatanud, siis oleksime juba midagi ette võtnud. Kui nüüd kellegi käest veel Mõigust linna sõitmisel topelthinda küsitakse, siis andke meile teada, millises bussis ja millal see juhtus ning me lahendame selle asja ära,» kinnitas Kuuskla.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles