Reis ümber maailma Tallinna söögikohtades

Ajakiri Pulss
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajakiri Pulss võttis ette gastronoomilise ümbermaailmareisi mööda Tallinna söögikohti.

Tallinna söögikohtade geograafia on euroopalikule linnale iseloomulikult kirju. Mõistagi domineerib ka pealinnas Itaalia köök, kuid restoranide arvult tundub võidukarikas minevat Aseri köögile ning Jaapani invasiooni tähistab viimaste aastate sushiplahvatus. Siiski, geograafilisi reserve on. Pulss tegi treti mööda rahvuskööke, mis Tallinnas tagasihoidlikumalt esindatud.

Meile meeldib

Riis
Tina 21
www.riis.ee

 Pulsile meeldivad kesklinnasaginast eemale jäävad asumisisesed väikesed söögikohad. Nende kundeks on kohalik elanik. Pakud talle jama, ei tule kohalik enam tagasi. Nii on asi vähemalt teoorias, aga praktika, nagu me Ülesoo peremehe õpetussõnadest teame, on hoopis teine asi. Kadriorus asuv Aasia restoran Riis on koht, kus teooria ja praktika käivad käsikäes. Riis pakub segu Tai ja Vietnami köögist. Südalinnast eemal asuva söögikoha kohta on Riisi hinnatase kõrgevõitu. Nii maksab eelroogadest kaks kevadrulli 2.50 või 3.80 eurot, supid sõltuvalt portsu suurusest 4.30–5.30 eurot ning põhiroogade hinnavahemik on 7.50–15.60 eurot. Lisaks tuleb riis, salat ning soja- ja kalakaste eraldi juurde osta. Samas, hinna ja kvaliteedi suhe on paigas. Restoran on hubane ning teenindus meeldiv ja nobe.
Riisi toitu kõige paremini iseloomustavateks märksõnadeks on kergus ja värskus. Mõlemat võib sada protsenti väita nii köögiviljatäidisega kevadrullide kui ka suitsuse ja magushapus kastmes kana ja köögiviljade puhul (9.50 eurot, sama rooga saab tellida ka sealiha või hiidkrevettidega). Väga meeldiv ja hea köögiga restoran, kindlasti üks parematest pealinna Aasia-söögikohtadest.

Mack Bar-B-Que
Tartu mnt 63 ja Rocca al Mare kaubanduskeskus
www.americanfood.ee

Tartu maanteel asuvasse Macki sisenejal lööb restorani sisekujunduses kasutatud vidinatest silme eest kirjuks. Kahtlemata ülepakutud kitš, kuid sobib sellesse paika sama hästi kui kotlet hamburgerisse. Menüü on Ameerika kõrtsiklassika, alustades kanatiibadest, sekka burgerid, ribid ja barbeque-liha ning lõpetades juustukoogi ja piimakokteilidega. Ning olge hoiatatud, kõike on palju ja pisut rohkemgi ning kaloreid samaväärselt. Kes dieedil, peab sellest kohast suure ringiga mööda käima.
Ja olgu öeldud, et teenindus on Mackis endiselt tipptasemel, kanatiivad suurepärased (4.50 eurot), burgerid prisked (tšilli juustuburger 9.90 eurot) ning piimakokteil (2.90 eurot) paneb einele rammusa punkti. Hinna, kvaliteedi ja kalorite suhe on Mackis paigas. Selle koha suurimaks miinuseks on nime kõla, sest kui täisnime kohe ei kasuta, tuleb pärast lauset „lähme mäkki sööma” kutsutule asja ilmselt pisut pikemalt selgitada.

Gotsu
Pärnu mnt 62a

Tagasihoidlikus Pärnu maantee keldris, kus kadunud aegadel asus kõikide värvidiapositiivipildistajate Meka (digiajastu lapsed, guugeldage!), pesitseb väike Korea söögikoht. Ehtne ja aus värk, sest kohta peavad Lõuna-Korea päritolu noormehed ning seetõttu on Gotsu autentse idamaise toidu austajate seas hinnatud.

Gotsu, nagu öeldud, on väike ja tagasihoidlik koht, kuid see-eest mõnus. Ka hinnatase on vastav, eelroad jäävad vahemikku 3.20–4.70 eurot ning pearoad 3.50–6.90 eurot. Korea söögikohas on möödapääsmatu valik kimchi (3.20 eurot), mis maakeeli tähendab mõnusalt krõmpsu ja vürtsikat hapendatud kapsasalatit. Ka kana kintsuliha ja juurviljad magusas sojakastmes (6.10 eurot) on kenasti küpsetatud ja maitsestatud roog, mille juurde käib ka kausike riisi.

Gotsu on eelkõige koht, kus mõistliku hinna eest kvaliteetselt ja maitsvalt keha kinnitada, õhtuseks istumiseks ei passi Gotsu kas või varase sulgemisaja tõttu. Oleks selliseid sõbraliku hinnaga keldrirestorane rohkem, oleks Tallinn palju parem ja maitsvam paik.

African Kitchen
Uus 32/34
www.africankitchen.ee

Enne African Kitcheni külastamist eelluuret tehes sai selgeks, et tegu on söögikohaga, mille olemasolust on paljud kuulnud, kuid kus käinud on vähesed. Tea nüüd, milliste eelarvamustega see seotud on, kuid igal juhul on mittekäimine tõsine viga. Eelnevast hoolimata on African Kitchenis rahvast palju. Ja kuigi restoran asub üsnagi kõrvalises kohas vanalinna piiril, on turistegi siin arvestataval hulgal. Ilmselt on nad kodutöö korralikult ära teinud, sest turistilõksuga pole kindlasti tegu.

Menüü on pikk (kokku suurusjärgus 75 nimetust) ning Tallinna oludes tuleb tunnustavalt esile tõsta korralikku taimetoitude valikut. Hindade poolest on African Kitchen mõistlikul tasemel söögikoht. Pulsi geograafilise avastusretke kõige eksootilisemas restoranis tunnevad end ilmselt eriti hästi need, kes vürtsikust ei pelga. Nii on lambakuskuss rosinate, kikerherneste ja tomatikastmega (9.80 eurot) teretulnult sahvtine roog. African Kitcheni üks trumpe on katuseterrass, kus sumedal suveõhtul on mõnus mahedikke või Aafrika riikide nimesid kandvaid kokteile (6.50 eurot) limpsida.


Pole viga

Schnitzel Haus
Rüütli 28
www.schnitzelhaus.ee

Šnitslirestoran ja Saksa kõrts Schnitzel Haus asub vanalinnas üsnagi kõrvalises kohas. Rüütli tänava ots on üpris vaikne, jäädes eemale turistide peamistest liikumisteedest ning ega kohalikul elanikulgi sinna eriti asja pole. Teisalt jällegi on see meeldiv valik neile, kes tahavad oma igapäevast õlut rüübata pisut vaiksemas õhkkonnas. Menüü on loomulikult saksapärane, täpsemalt baieripärane, ja toidud tummised.

Kõrtsile nime andnud liharoa valik on muljetavaldavalt pikk. Õhukeseks lihaleheks vasardatud šnitsel katab suurema osa niigi lahmakast taldrikust. Šnitsel on täpselt selline, nagu olema peab, ning nii jäägrišnitsel kui ka mädarõikane majašnitsel suurepärased. Samas olid sibulaga praetud kartul ning kurgist-tomatist-salatist koosnev roheline lisand üpris kodused. Ehk siis selle hinna juures (8.90 eurot) liiga prostad.

Teise bratwurst’i viskaks šnitslimaja kapsaaeda joogivaliku eest. Veinikaardil on vaid üksikud sakslased, sama käib ka kangema käraka kohta ning õllevalik võiks Saksa kõrtsis olla küll laiem. Nisuõlut on küll kena valik (kiidusõnad vaadi-Franziskaneri eest), kuid muid Saksa õllesid võiks ikka rohkem olla. Schitzel Haus on hea valik neile, kes tahavad mõistliku hinna eest kõhu mehistelt täis vitsutada ning nisuõlleklaasi taga maailma asju arutada.

Talleke ja Pullike
Ehitajate tee 109
www.tallekejapullike.ee

Õismäe magalarajoonis paikneva söögikoha nimi Talleke ja Pullike võib tunduda pisut lapselikuna, kuid nimi peaks viitama kahele suunale, mida söögikoht ühendada püüab. Neist üks on steigirestoran ning veiselihalõike on menüüs muljetavaldavalt palju. Eksootikat otsiv Pulss jättis Pullikese poole siiski proovimata ning võttis ette Tallekese ehk söögikoha Usbeki köögi. Vahemärkusena olgu öeldud, et menüüst võib leida arvestataval hulgal nimetusi, mis kohe kuidagi ühe või teise suunaga ei seostu.

Usbeki roogade nimekiri on pikk ja võtab põhjamaalasel silm eest kirjuks. Vähemalt samsad (3.20–5.40) on tuttav teema, neid maitsvaid usbeki pirukaid müüvaid putkasid on linnas mitu. Pearoogadest proovtud kozon-kabob lambaribidest Taškendi moodi (12.90 eurot) ehk elaval tulel küpsetatud lambakarree oli harjumuspärasest pisut küpsem ja rasvasem. Samas tunnistab Pulss ausalt, et Usbeki köögiga kogemus ja võrdlusmoment puudub. Kuna menüü kinnitusel on kokk otse Taškendist, siis usaldagem kokka ja eeldame, et nii ongi autentne. Seda enam, et lammas oli tõepoolest maitsev. Ka teenindus oli meeldiv ja kiire. Kui Talleke ja Pullike suudaks menüü muuta konkreetsemaks, keskenduda selgemalt kahele põhisuunale ning saaks lahti mõnest spetsiifilisest magalaprobleemist, oleks tegemist täiesti kesklinna tasemel söögikohaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles