Näitus õpetab eristama sarnase välimusega söögi- ja mürgiseeni

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

13.-22. septembrini toimub Eesti Loodusmuuseumis traditsiooniline seenenäitus, mis pakub põhjaliku ülevaate Eestis leiduvatest söögi- ja mürgiseentest ning võtab luubi alla levinuimad «petupaarid».


«Kõige enam terviseprobleeme põhjustavad mürgised liigid, mis on pealtnäha äravahetamiseni sarnased mõne hea söögiseenega. Sellesügisesel näitusel pööramegi erilist tähelepanu seentele, mille eristamisel tuleb olla iseäranis valvas,» rääkis Eesti Loodusmuuseumi botaanika osakonna juhataja Loore Ehrlich.

Näitusesaalis on üheaegselt umbes 150 liiki söödavaid, mittesöödavaid ja mürgiseid seeni. Seeni vahetatakse ülepäeviti ning kogu kümnepäevase näituse jooksul leiab oma koha saalis u 250 erinevat liiki. Sarnaste seeneliikide paremaks tundmaõppimiseks kaunistavad näitusesaali kunstnik Eleriin Ello joonistused, mis selgitavad surmavalt mürgiste ja heade söögiseente sarnasusi ja erinevusi. Näitusel on eksponeeritud ka ohtralt populaarsust kogunud Peeter Lauritsa kunstifotod. Seeneteemalistele küsimustele vastab saalis viibiv asjatundja.

Noorematele seenehuvilistele on avatud eraldi näitusesaal, kus söögi- ja mürgiseeni saab uudistada muuhulgas mikroskoobi all. Muuseumi hoovis saavad lapsed koos näitlejatega etendada Leelo Tungla spetsiaalselt seenenäituse jaoks loodud luuletusi.

Seenekuu raames korraldab Loodusmuuseum koostöös mükoloog Veiko Kastanjega eriürituse Juminda seenemetsas. Retk toimub 15.septembril, osalustasu on 30 eurot. Registreerimine ja lisainfo: agnes@loodusmuuseum.ee, tel. 53 731 799.

Eesti Loodusmuuseum asub Tallinna vanalinnas aadressil Lai 29a. Seenenäitus kestab 13.–22. septembrini ning on avatud iga päev kell 10-18, neljapäeval 10-19. Näitust rahastab Keskkonnainvesteeringute Keskus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles