Tallinn maksab Lasnamäe turul kauplemise eest peale

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna linn pakub talupidajatele Lasnamäe turul tasuta kauplemise võimalust ja lubab ka nende kommunaalkulud kinni maksta, tuldagu ainult oma kaubaga turule.


Lasnamäe turul laiutab nädala sees tühjus. Väliletid on praegusel põllu- ja aiasaaduste müügiajal täiesti tühjad. Kolme turupaviljoni peale hakkas nii möödunud reedel kui sel esmaspäeval silma vaid kaks kauplejat. Ühes hoones on Juustukuningate rikkalik väljapanek, teises on üks kalalett kaupa täis. Lihamajas näeb liha aga vaid lae alla riputatud piltidelt. Kas poles aeg tühjalt seisev turg kinni panna.

Abilinnapea Arvo Sarapuu sõnul üritab linn siiski ka Lasnamäe turule hinge sisse saada ja nii ostjad kui kaubapakkujad seal käima õpetada. «Võtsime tööle uue tubli turuhalduri ja laupäevased laadapäevad on hästi käima läinud,» kiitis Sarapuu. Laupäeviti tasub Lasnamäe turule minna küll, siis annab kaubavalik täitsa turu mõõdu välja.

Selleks, et Lasnamäe turg talupidajatele atraktiivsemaks teha, ei paku linn neile mitte ainult tasuta kauplemiskohti, vaid lubab algusperioodil kinni maksta ka nende kommunaalkulud. Seda niikaua, kui ostjad ja müüjad on turu omaks võtnud. «Kogu aeg räägitakse, et talupidajatel pole oma kaupa kuskil müüa. Tulge ja kaubelge Lasnamäe turul tasuta. See talumees peaks küll rumal olema, kes sellisest pakkumisest kinni ei taha haarata,» arvas abilinnapea.

Eestimaa Talupidajate Keskliidu nõuniku Leho Vergi sõnul on tervitatav iga initsiatiiv, mis aitab talupidajat ja tema toodangu lõpptarbijat kokku viia. «Ma arvan, et see pakkumine on talupidajatele kindlasti abiks, aga esiteks ei ole see teave tõenäiliselt talupidajateni veel jõudnud. Teine asi on see, et selline pakkumine toob sinna kindlasti talupidajaid proovima, aga kui nad istuvad seal niimoodi, et keegi ei tule mitme tunni jooksul midagi ostma, siis on asi halb,» lausus Verk.

«Sellel turul on praegu nõiaring: kuna pole ostjaid, siis pole ka müüjaid. Ja ostjad ei tule turule, sest seal ei müüda midagi. See, et sellest nõiaringist üritatakse välja rabeleda ja turg käima tõmmata, on minu meelest kiiduväärt. Ja praegusel ajal, kui talupidajatel on hooajakaupa, mida turule viia, on hea hetk seda teha,» leidis Verk.

Sarapuu kinnitas, et mingu aasta või kaks, aga linn tahab lõpuks saavutada eesmärgi, et ka Lasnamäel saaks eestimaist talukaupa osta. «Nõmme turg on kasumis ja selle kasumi arvelt me saame teisi turge arendada. Me ei taha Lasnamäe turuga raha teenida, vaid anda talupidajatele võimaluse oma kaupa müüa ja lasnamäelastele seda osta,» rääkis abilinnapea.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles