Kross: peame poriloopimise asemel sisulist debatti!

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik Niiles Kross tutvustas oma tiimi. Tiit Meren, Jaak Uudmäee, Liisa Pakosta, Priidu Pärna, Yoko Alender, Priit Värk.
Eerik Niiles Kross tutvustas oma tiimi. Tiit Meren, Jaak Uudmäee, Liisa Pakosta, Priidu Pärna, Yoko Alender, Priit Värk. Foto: TOOMAS TATAR/PM/SCANPIX BALTICS

IRL linnapeakandidaat Eerik-Niiles Kross kutsub erakondi lõpetama vastastikust poriloopimist ja allkirjastama hea valimistava ühisdeklaratsiooni. Ühtlasi tuleks Krossi sõnul valimiskampaaniaga seotud kulud rahastada üksnes erakonna, valimisliidu või kandidaadi eelarve kaudu.

« Ma olen kindel, et poriloopimine ei ole see, mida valija ootab ja Eesti poliitika vajab. Inimesed soovivad näha sisulist debatti ja konkreetseid ettepanekuid, kuidas elu Tallinnas ja Eestis edendada,» sõnas Kross.

«Selleks, et välistada eetiliselt küsitavad kampaaniavõtted, tuleb omavahel kokku leppida, mis on need piirid, millest kampaania käigus üle ei astuta. Erakondadel ja valimisliitudel tuleb allkirjastada varasemaltki eeskujuks olnud Vabaühenduste liidu poolt välja töötatud ühisdeklaratsioon heast valimistavast ja kampaaniast.»

Et jutt valimistele eetiliselt vastu minekust ei jääks lihtsalt suusoojaks, allkirjastas Kross oma sõnul eelmisel nädalal IRLi poolt deklaratsiooni ning ühtlasi tegi Tallinnas kandideerivatele erakondadele ja valimisliitudele ettepaneku sellega ühinemiseks. «Linna raha kokkuhoiu mõttes oleks väga positiivne, kui sellega ühineks ka Keskerakond, kes eelmistel kohalikel valimistel sellest loobus,» rääkis Kross.

Deklaratsiooniga liitunud lubavad, et valimiskampaania rahastamine on läbipaistev, avalikku võimu ei kuritarvitata, kandidaatide poliitilised vaated ja seisukohad on avalikud ning valimiskampaania keskendub sisulistele küsimustele.

«Kutsun kõiki erakondi kinnitama, et kõik valimiskampaaniaga seotud kulud rahastatakse üksnes erakonna, valimisliidu või kandidaadi eelarve kaudu, mis avalikustatakse pärast valimisi. Avalikku raha ei tohi mitte ühelgi juhul kasutata oma valimiskampaania huvides,» toonitas Kross.

Valijad ootavad tema sõnul kandidaatidelt ka selgust, kas kandidaat hakkab valituks osutumise korral esinduskogus tööle või püüab nimekirjas lihtsalt hääli. «Hoiduma peaks valijate hirmutamist ning vastuseisu õhutamist sotsiaalsel või rahvuslikul tasandil. Rahaliselt hinnatava valimislubaduse puhul tuleb välja tuua nende orienteeruv maksumus ja rahastamisallikas,» rõhutas Kross

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles