Ivo on tagasi. August läheb edasi

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Dimchev aktsioonis.
Ivo Dimchev aktsioonis. Foto: Kanuti Gildi Saal

Tema Lili Handel püsib siiani meeles – mulluselt Baltoscandali festivalilt -, on üks moodsates  etenduskunstides kohatud eriskummalisemaid tegelaskujusid üldse. Tragikoomiline, pooleldi mees-, pooleldi naissoost närbuv lavatäht, kes on ohverdanud oma keha kunsti altari ees ega taha leppida, et selle paremad päevad on möödas. Teda vaadates kangastub me ees korraga inimkeha hiilgus ja viletsus. Lõpuks surub ta süstla veeni ja paneb sealt väljavoolanu oksjonile. Ja me tarbime seda, Rakveres mäletatavasti 25 euro eest. Milline iroonia, nii enese kui meie aadressil!

500 korda on Belgias tegutsev Bulgaaria etenduskunstnik Ivo Dimchev Lili Handelit üheksa aasta jooksul mänginud, nii siin- kui sealpool ookeani. Provokatiivne, äärmiselt ekspressiivne, hüsteerilinegi esinemisstiil on jaganud vaatajaid kahte lehte. Üks on aga kindel – tegu on erakordselt jõulise lavaisiksusega. Kes on pealegi multitalent: kirjutab, joonistab, laulab ja õpetab. Brüsselis peab ta ka väikest teatrit – Volksroomi. Kõik võivad tulla ja esineda, 30–50 minutit maksab 35 eurot.

«Som Faves» on uue lavastuse pealkiri, mida Dimchev täna õhtul Augusti tantsufestivalil näitab. Ette kantakse mõned võtted, mida armastab kasutada moodne teater. See, kas voolama hakkab ka veri, selgub kohapeal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles