Erik Orgu: ei osata kahtlustada gluteeni kahjulikku mõju tervisele

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Personaaltreener ja toitumisnõustaja Erik Orgu retsepti põhjal valminud Pizzapoiste uus gluteenivabade pitsade sari läbis Postimehe toimetuses karmi testi. Erik Orgu.
Personaaltreener ja toitumisnõustaja Erik Orgu retsepti põhjal valminud Pizzapoiste uus gluteenivabade pitsade sari läbis Postimehe toimetuses karmi testi. Erik Orgu. Foto: Toomas Tatar

Personaaltreener ja toitumisnõustaja Erik Orgu rääkis gluteenitalumatusest ja uuest gluteenivabast pitsast, mis tema retsepti järgi tehtuna nüüdsest Tallinnas saadaval on.

Kust tekkis vajadus luua gluteenivaba pitsa retsept?

Gluteeniprobleem on hakanud viimasel ajal laialdaselt levima. Kui mõistsin, kui palju gluteenivaba elu minu elukvaliteeti paremuse poole mõjutas, otsustasin seda laiemalt propageerida. Aasta aega tagasi pöördusid Pizzapoisid minu poole palvega anda hinnang nende toodetele. Tegin ettepaneku võtta ette midagi pitsapõhjaga. Selleks ajaks sõin ma jahutooteid juba oluliselt vähem, kuigi kuna nende pitsad on maitsvad, ma aeg-ajalt endale seda lõbu siiski lubasin. Hiljem aga maksin selle eest üsna ebameeldivat hinda.

Hakkasin uurima, mis on pitsataina koostisained ning tegin ettepaneku vähendada rasvainet. Mõne aja pärast tuli neilt pakkumine teha täiesti uus pitsapõhja retsept tervislikult toituvale inimesele. Jahutoodetes ja ka näiteks juustudes kasutatakse laboris toodetud tehisaineid, mis lisavad tootele kumjat tekstuuri, kuid mida mõne inimese organism võib tõlgendada kui võõrkeha. See on lisaks gluteenile teine aspekt, mida pitsaretsepti loomisel arvesse võtsin.

Gluteenitalumatus on laialt levinud, paljud inimesed ei oska seda kahtlustadagi. Kuidas võiks seda toiduga reguleerida?

Gluteenitalumatusest annab aimu see, kui loobuda gluteeni sisaldavatest toodetest kolmeks päevaks kuni kaheks nädalaks. Seejärel võiks proovida uuesti gluteeni sisaldavat toodet süüa ning jälgida, kuidas see enesetunnet mõjutab. Gluteenitalumatust on erisugust ja sageli ei pea see avalduma kuidagi märkimisväärselt tugevalt, tõsiselt.

On palju inimesi, kes on gluteenitalumatusega õppinud elama, seejuures kannatades pisemaid  seedimisega seotud ebameeldivusi iga päev. Enamasti võib see olla seotud seedimisega, üldise enesetundega, immuunsüsteemiga, aga ka nahaprobleemidega. See võib ilmneda väga paljudel viisidel.

Kui nüüd proovida gluteenist mõneks ajast loobuda, võib see aidata selgitada, kas sel on mingeid positiivseid tagajärgi tervislikule seisundile. Ainuke negatiivne tagajärg, mida gluteenist loobumine põhjustab, on psüühiline ebamugavus - igatsetakse taga muffineid või saiakesi.

Kuidas gluteenitalumatus märku annab?

Gluteen mõjub meie organismile nagu liim, mis pole loomulik toitaine ega peaks üldse paljudel juhtudel organismi sattuma. See võib põhjustada kõhukrampe, liigseid gaase, väsimust, kõrvetisi, kõhuvalusid, probleeme WCs käimisega, iiveldust jne. Ebamugavus kõhus ei peaks olema normaalne. On vale selliste hädadega harjuda.

Tervisehädadega tegelemine läheb lõppastmes rohkem maksma kui eelistada osta ökoloogilisi toiduaineid ning neist süüa valmistada. Ravimid, arstid, uuringud võivad sageli olla palju kulukamad kui otsus toituda värsket ja töötlemata toitu, mille koostisosades pole aineid, mida sinu organism ei vaja, kuid mida vajab tootja, et tema toode näeks isuäratav välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles