Skandaalse loomafarmi heinahoidla kustutamine vältas ligi kaks päeva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevad põhupallid. Pilt on illustratiivne.
Põlevad põhupallid. Pilt on illustratiivne. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Harjumaal Keila vallas neljapäeva hilisõhtul tuld võtnud Karjaküla loomafarmi heinahoidla kustutamine vältas päästjatel ligi kaks ööpäeva.

Häirekeskus sai tulekahjust teate neljapäeval kell 23.44, kui selgus, et Karjaküla alevikus oli seni teadmata põhjustel tuld võtnud karusloomafarmi põhupallihoidla. Päästjate sündmuskohale jõudes põles 40x10 meetri suurune hoone lahtise leegiga, inimesed õnnetuses vigastada ei saanud.

Päästeameti pressiesindaja Martin Vallimäe sõnul asusid suurpõlengut kustutama Keila, Lilleküla, Mustamäe, Nõmme ja Paldiski päästjad ning Lohusalu ja Muraste vabatahtlikud. «Kuna süttinud heina tuli hakata laiali vedama, kuid ruumi selleks oli sündmuskohal napilt, siis oli põlengu kustutamine väga aeganõudev,» selgitas Vallimäe BNSile.

Tema sõnul vedas ööl vastu reedet põlema süttinud põhku laiali üks traktor,  reede päeval oli traktoreid kaks. Kui algselt võtsid päästjad kustutusvett kohalikust veetrassist, siis peagi hakkasid piirkonna elanikud kurtma, et vee surve väheneb ning reede õhtul asusid päästjad kustutusvett paakautodega sündmuskohale tooma.

«Järelkustutustööd kestsid ka terve öö vastu laupäeva. Laupäeva keskpäevaks on aga tööd seal maal, et ilmselt kella 12.30 ajal saab lugeda põlengu lõplikult likvideerituks,» ütles Vallimäe BNSile.

Karjaküla karusloomafarm on viimastel aastatel olnud loomakaitsjate terava kriitika all. Tänavu mais alustas Põhja politseiprefektuur Eesti Loomakaitse Seltsi avalduse alusel kriminaaluurimist selgitamaks, kas Karjaküla karusloomafarmis toimuvad seaduserikkumised. Kriminaalmenetlust viiakse läbi karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb loomade julma kohtlemist.

Eesti Loomakaitse Selts (ELS) tegi kevadel pöödumise veterinaar- ja toiduametile, politsei- ja piirivalveametile ning keskkonnaametile uurimise alustamiseks aprilli keskel seoses 17. aprillil ETV saates «Pealtnägija» avaldatud materjalidega, mis viitasid Karjaküla karusloomafarmi võimalikele seaduserikkumistele loomade pidamisel.

ELS leidis, et ASi Balti Karusnahk tegevuses ilmnevad mitmete õigusaktide rikkumised, mis vastavad muuhulgas ka kuriteo tunnustele. «Saates «Pealtnägija» avaldatud videomaterjalist on näha, et mitmete minkide ning rebaste osas on loomapidamisnõuete täitmata jätmine viinud looma julma kohtlemiseni,» kinnitas ELSi juhatuse liige Tania Selart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles