Tuul ajas tehnilise rikkega kaatri vastu Miiduranna sadama muulikive

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile õhtul kella 19 paiku ajas tuul tehnilise rikkega kaatri kolme inimesega pardal Viimsis Miiduranna sadama lähedal vastu muulikive, inimesed pääsesid kuiva jalaga maale.

Päästeameti Põhja päästekeskuse pressiesindaja Sirle Matt kinnitas Postimehele, et kuigi ka päästjad olid valmis Piritalt merele sõitma, nende abi vaja ei läinudki, kuna inimesed tõi maale piirivalvekaater.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrich ütles Postimehele, et väikelaev sõitis Miiduranna sadama lähedal vastu muulikive, kuid selle pardal olnud kolm inimest said kuiva jalaga maale.

Postimehega vestelnud kaatri omanik Martin kirjeldas toimunut hoopis teisiti. Nimelt oli ta kolme päeva eest ostnud kaatri, millega täna hakati kolmest inimesest koosneva seltskonnaga Soome sõitma.

Miiduranna sadamast mööda jõudnud, hakkas esmalt tõrkuma kaatri mootor, seejärel ka rool, nii et kaater hakkas koha peal ringe tegema. Kohe lasti ka ankur merre, kuid see tuli põhjast lahti. Kaatril olnud helistasid päästjatele, mispeale päästeamet saatis kohale RIB-tüüpi piirivalvekaatri, mille ümber on nn. kummivöö ja millel pole pollareid ega õieti ühtki võimalust otsi selle külge kinnitada, et midagi pukseerida.

Piirivalvekaater oli umbes kaks tundi lihtsalt nende rikkis kaatri juures, korraldus oli vaid panna päästevestid selga. Martini sõnul juhtus õnnetus kaldast ja sadamast nii kaugel merel, et neid oleks jõutud mitu korda ära pukseerida. Selle asemel ei teinud piirivalvekaater kaks tundi mitte midagi.

Lõpuks ajas tõusev tuul rikkis kaatri Miiduranna sadama lähedal maakividest lainemurdja vastu puruks, nii et kaater, mis istub küll kivide otsas, hakkas ka lekkima.

Martini sõnul vaatasid piirivalvurid lihtsalt pealt, kuidas laine ja tuul ajasid paadi kividesse. Nad olid palunud ka piirivalvureid, et kas nood tuleksid oma kaatriga lihtsalt nende paadi kõrvale, et Martini paadi seltskond võiks kätega piirivalvekaatrist kinni hoida, et nii ei läheks paat kaldakividesse. Sellest piirivalvurid keeldusid, öeldes, et nii ei tohi teha.

Kui Martin ja ta kaaslased kaldale jõudsid, nõudis piirivalve neilt esimese asjana dokumente näha. Keegi neid kaldale ei aidanud. Martini seltskonnas olnud Soomest pärit naine libastus märgadel muulikividel ja vigastas jalga. Ta tunnistas Postimehele, et Soomes oleks see mõeldamatu, et merel hätta sattunutega sel kombel ümber käiakse ja neid ei aidata.

Päästeamet kutsus algul kohale oma kraanaga päästeauto, kuid see ei pääsenud kaatrile piisavalt lähedale ning poleks selleni ulatanud. Seejärel kasutati tavalise päästeauto ninas olevat vintsi, mille tross viidi üle lainemurdja paadini, kuid see ei suutnud paati ülespoole tõmmata. Sikutamise tagajärjel nihkus paat vaid paarkümmend sentimeetrit ja kere rebenes veelgi rohkem. Enne südaööd päästetöötajad lõpetasid oma katsed ning lahkusid.

Meretuul ja lained jätkasid kaatri lõhkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles