Kõlvart: kvaliteetse põhihariduse tagamiseks on Tallinnas piisavalt õppekohti

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kõlvart.
Mihhail Kõlvart. Foto: Küllike Rooväli

Kvaliteetse põhihariduse tagamiseks on Tallinna koolivõrgus, sealhulgas ka kesklinnas piisavalt õppekohti, ütles Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart, kommenteerides loomisel oleva Kesklinna põhikooli ümber toimuvat.


«Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart lükkab ümber haridus- ja teadusministeeriumi kantsleri Janar Holmi eile meedias kõlanud väited seoses Tallinna Kesklinna Põhikoolile koolitusloa andmisega – toonitades siinjuures, et koolitusloa väljastamine on haridus- ja teadusministeeriumi pädevuses ning erakooli asukohajärgsel kohalikul omavalitsusel puudub õigusaktide kohaselt mistahes võimalus mõjutada erakooli asutamist või koolitusloa välja andmist,» teatas Raepress.

Holm väitis eile ERRi uudistesaates «Aktuaalne Kaamera», et uue erakooli loomine võib põhjustada põhihariduse tasuliseks muutumise Tallinnas ning erakooli loomise põhjuseks on asjaolu, et Tallinn ei ole piisavalt oma koolivõrguga tegelenud.

Kõlvart meenutas, et sisuliselt võttis haridus- ja teadusministeerium suuna tasulisele põhiharidusele juba 2010. aastal, mil põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse (PGS) muutmisega kehtestati kohalikele omavalitsustele kohustus tasuda erakoolide tegevuskulud, mis sisuliselt tähendab erakoolides tasulise põhihariduse andmise tasumist maksumaksja rahaga.

«Seega loodi igati soodne pinnas uute erakoolide tekkeks. Seega ei vasta tõele ministeeriumi väide, nagu oleks tasulise põhihariduse tekke põhjuseks Tallinna linn. Vastupidi – Tallinn oli niisugusele seadusemuudatusele juba toona vastu ja juhtis seadusandja tähelepanu tasulise hariduse laienemisele,» toonitas Kõlvart.

Ühtlasi juhtis abilinnapea tähelepanu asjaolule, et erakoolide finantseerimine on sätestatud PGS-i ning erakooliseadusega, millega on suurendatud kohaliku omavalitsuse ülesannete mahtu ja pandud täiendavaid rahalisi kohustusi, kuid riik ei ole seadusest tulenevate täiendavate kohustuste katteks Tallinna linnale vahendeid eraldanud.

«Erahariduse ostjate hulk on piiratud ning reaalsuses toimub nö. turu ümberjagamine, mis mõjutab just erakoolide võrku, kus konkurents tiheneb. See võib olla kaudseks põhjuseks, miks tegelikult on uue erakooli tekkele nii valuliselt reageeritud,» märkis abilinnapea.

Kõlvarti sõnul on kvaliteetse põhihariduse tagamiseks Tallinna koolivõrgus, sealhulgas ka kesklinnas piisavalt õppekohti. Käesoleval kevadel määrati koolikoht 4168 Eesti rahvastikuregistri andmetel Tallinnas elavale 6-7aastasele lapsele, sealhulgas ka neile, kelle vanemad soovivad lapsele koolikohta loodavasse erakooli.

Abilinnapea rõhutab veelkord, et Tallinna linn ei ole olnud ka Tallinna reaalkooli laienemise takistajaks. «Kolme aasta eest pakkus linn reaalkoolile ettepaneku laieneda Liivalaia gümnaasiumi ruumidesse, kuid kooli hoolekogu, lapsevanemad ja juhtkond seda ei soovinud,» sõnas Kõlvart.

Tallinn on tema sõnul oma koolivõrgu korrastamisega pidevalt tegelenud. «Tallinnas on piisavalt koolikohti tasuta põhihariduse andmiseks. Kui aga Tallinna linn soovis toetada riigi poliitikat puhaste gümnaasiumite loomise suunas ja taotles koos teiste kohalike omavalitsustega riigilt gümnaasiumivõrgu korrastamiseks toetust, siis Tallinna taotlus jäeti rahuldamata,» rõhutas Kõlvart.

«Kokkuvõttes tuleb tunnistada, et antud juhul on tegemist haridus- ja teadusministeeriumi sooviga takistada just selle kõnealuse erakooli asutamist, mida püütakse maskeerida süüdlase otsimisega väljastpoolt. Ehk ei soovi seadusandja tunnistada, et on ise loonud soodsa ärimudeli erakoolide omanikele?» küsis Kõlvart.

«Tasulise põhihariduse pakkumist ja erakoolide tekkimist saab mõjutada vaid seadusandja. Kui ta soovib erakoolide tekkimist piirata, siis võiks alustada sellest, et kohalikud omavalitsused vabastada rahalistest kohustustest erakoolide ees.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles