Galerii: teekonnal Vene Arktikasse väisas Tallinna Poola jaht

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2. juunil väljus Gdynia sadamast suur purjetajate ekspeditsioon «Sekstant Expedition - Rosyjska Arktyka 2013», mille eesmärk on jõuda Poolast kuni polaarjoone lähedal asuva jääkilbi piirideni. Täna peatus ekspeditsioonigrupp ka Tallinna Vanasadamas.

Kohaks, kus tänu sooja hoovuse mõjule on jääkate kõige kaugemale põhja poole nihkunud, on Venemaale kuuluv neitsilik arhipelaag Franz Josephi maa - Euroopa kontinendi kõige põhjapoolsem punkt.

Tänu Vene partnerite abile õnnestuski saada neile allkirjad vastavatelt Vene riigivõimuorganeilt ning läks nii, et Szczecini laevaremonditehastes ehitatud teraslaev Barlovento I suundubki Arktikasse.

Teekond viib Gdyniast Peterburi kaudu maalilistele Vene Karjala maastikele, läbi 37 Valgemere-Balti kanali lüüsi kuni Euroopa kõige põhjapoolsema ääreni, kuhu seni on jõudnud vaid vähesed poolakad. Ekspeditsiooni liikmed sõidavad ka arktilise arhipelaagi Novaja Zemlja saartele, kus pole randunud veel ükski Poola lipu all sõitnud jaht.

Ekspeditsioonist võtab osa 50 inimest, keda juhivad 3 kogenud kaptenit: Małgorzata Czarnomska, Tomasz Kulawik ja ideeandja ning kogu ettevõtmise peakorraldaja Maciej Sodkiewicz. Ligi 100 purjetamispäeva jooksul läbib meeskond üle 8000 meremiili, seilates neljal merel, kahel suurel Venemaa järvel ning kahel rahutul jõel.

Rohkem infot mereretkest, selle eesmärkidest, marsruudist, kaptenitest ja meeskonnast saab lugeda siit.

Kõige värskem info ilmub ka Facebookis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles