Nõmme võib saada uue sõjaajaloolise vaatamisväärsuse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagine lõhkeaineladu asus arvatavasti Üliõpilaste silla vahetus läheduses.
Kunagine lõhkeaineladu asus arvatavasti Üliõpilaste silla vahetus läheduses. Foto: Alar Rästa

Nõmme keskuses Üliõpilaste silla juures võib olla maa all II maailmasõja ajal sakslaste rajatud lõhkeaineladu, mille ala on kavas läbi uurida ning tulevikus käigud turismiobjektina avada.


Täna toimus silla juures nõupidamine, millel osalesid Tallinna linnapea Edgar Savisaar, Nõmme linnaosa vanem Erki Korp, munitsipaalpolitsei ameti juht Raik Saart, päästeameti demineerimiskeskuse juhataja Arno Pugonen ning teiste ametkondade esindajad.

Korpi sõnul jõudis info võimalikust lõhkemoonalaost linnaosavalitsusse ühelt härrasmehelt, kes 12-aastase poisikesena olevat seda näinud. «Sealt kulges kunagi kitsarööpmeline raudtee ning pole välistatud, et seal võis tõesti olla laskemoonahoidla, mille sissepääsud väidetavalt enne põgenemist 1944. aastal õhku lasti. Kuigi ajaloolastel kindlat kinnitust selle olemasolu kohta ei ole, tuleb kindlasti sellisesse infosse suhtuda kõrgendatud tähelepanuga. Georadariga tehtud esialgsed uuringud näitasid, et mingid käigud või müürid võivad pinnase all olla,» rääkis Korp.

«Kindlasti tuleb selgitada, kas seal võib maa all lõhkeainet või laskemoona olla. Pikemas tulevikus näen, et need käigud võiks avada ja renoveerida ning neist võiks saada veel üks põnev Nõmme militaarajalooline vaatamisväärsus,» lisas linnaosavanem.

Pugonen rääkis kohtumisel, et legendidel põhinevad asjad leiavad harva kinnitust, ala tuleks läbi uurida, kuid kindlasti praegu paanikaks põhjust ei ole.

Tänasel kokkusaamisel täpsustati erinevatel ametkondadel olevat infot ning pandi paika järgmise kahe nädala tegevusplaan. Savisaar palus Saartil koostada informeeriv kiri vabariigi valitsusele ning korraldada šurfi kaevamiseks vajalikud ettevalmistustööd.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles