Inimjaht vanalinnas: noorukid varitsesid üksikuid turiste ja purjutajaid

Risto Berendson
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Pika tänava hoonete turvakaamerad aitasid politseil mullu tabada jõhkrad alaealised röövlid, kes asjade kättesaamiseks tõmbasid ohvri pikali ja peksid maaslamajat jalgadega.
Tallinna Pika tänava hoonete turvakaamerad aitasid politseil mullu tabada jõhkrad alaealised röövlid, kes asjade kättesaamiseks tõmbasid ohvri pikali ja peksid maaslamajat jalgadega. Foto: Repro

Juunis vabanevad vanglast kolm eestlasest noorukit, kes korraldasid eelmisel suvel Tallinna vanalinnas öisel ajal purjus turistidele ja üksikutele jalutajatele tõelise inimjahi – ohvreid peksti ettehoiatamata ja võeti neilt väärtuslikumad asjad.

«See, mida nad selle lühikese ajaga toime panid, oli väga erakordne ja seda halvas mõttes,» ütleb kesklinna politsei isikuvastaste kuritegude teenistuse vanem Reimo Raivet.  «Meil ei ole siiamaani ühtegi teist sellises mahus, nii lühikese aja jooksul, teadlikult ja nii jõhkralt toime pandud röövide seeriat.»

Röövid on politsei jaoks niigi erakordsed sündmused. Ent mullu augusti esimestel päevadel sai kesklinna politseijaoskond korraga mitu kuriteoteadet öistest kallaletungidest vanalinnas. «See oli meile paras peavalu, sest kohe oli aru saada, et väljas tegutseb mingi jõuk, kes nende kallaletungide taga on,» ütleb vanemkomissar Raivet.

Röövlite käekiri oli lihtne – ohvriks valiti välismaalane või mõni ebakindla sammuga mees. Üksikud inimesed, kelle riietuse järgi võis eeldada, et temalt on võib saada midagi hinnalist. Sobival hetkel hajutati ohvri tähelepanu või siis rünnati inimest ette hoiatamata selja tagant. Kui ohvrid olid pikali löödud, peksti neid kambakesi ja tehti paljaks.

Kannatanud oskasid röövleid kirjeldada vaid sportlike noorukitena. Seetõttu murdis politsei algselt pead nende isikustamisega. Esimesed niidiotsad saadi seoses röövitud asjadega, mille jälile politsei joudis. Siis tuli uurijatele appi vanalinnas Pikal tänaval asuva siseministeeriumi turvakaamera. Selle salvestiselt on näha, kuidas röövlid sadakond meetrit eemal üht sakslast röövivad ja seejärel turvakaamerate alt läbi jalutavad.

Uurijad tundsid nende seast ära  vana tuttava, uimastikasutaja ja korduvalt kriminaalkorras karistatud Vladislav Stepanovi. Ülekuulamisel politseis ei osanud Stepanov aga oma kuriteokaaslastest täpsemalt rääkida. Pealegi polnud tal enamike röövidega vähimatki pistmist. Küll oskas Stepanov uurijatele rääkida, kuidas ta eestlastega tutvus ja kuidas neid nimepidi kutsutakse.

Siit edasi oli röövlite tabamiseni vaid kukesamm. Röövlitrioks osutusid Jonas Juss (16), Erlis (18) ja Risto (18). Viimasel on vaid kaheksa klassi haridust, esimene  õpib probleemsete laste poolest tuntud Tallinna koolis, teine täiskasvanute gümnaasiumis.

Noorukite jõhkrutsemistest loe edasi Postimehe paberlehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles